Ile łyżeczek cukru mają popularne przekąski? Zdziwienie uczniów nie miało granic, kiedy dowiadywali się, ile kryją w sobie ich ulubione batoniki czy jogurty.
Tę oraz wiele innych cennych informacji przekazano podczas Dnia Edukacji Żywieniowej w naszej szkole. Na początku klasy uczestniczyły w spotkaniu z dietetyczkami ze Szpitala Specjalistycznego w Chojnicach: Teresą Wojtkowiak, Zuzanną Klunder i Małgorzatą Miężał, na którym poruszono wiele istotnych dla zdrowia zagadnień, takich jak: efekty nadużywania cukru, alternatywne przekąski, talerz zdrowego żywienia, pomysły na II śniadanie do szkoły, energetyki i napoje słodzone, przepis na sałatkę czy koktajl.
Po spotkaniu uczniowie przekuli teorię w praktykę, przygotowując pyszne koktajle lub sałatki.
To był dzień edukacji żywieniowej, radości i integracji w jednym. Dziękujemy Paniom dietetyczkom, które podzieliły się z nami bezcenną wiedzą i mamy nadzieję, że wartościowe wskazówki na długo zostaną w pamięci i zainspirują naszych uczniów.